Home / Groep 7 / Verkeersexamen

Verkeersexamen

Verkeersexamen groep 7

Op  donderdag 11 april 2013  wordt voor de groepen 7 en/of 8 van vrijwel alle basisscholen in het land het jaarlijkse schriftelijk Verkeersexamen georganiseerd. Veilig Verkeer Nederland verzorgt dit Verkeersexamen al sinds 1932. Met dit initiatief wil Veilig Verkeer Nederland goed verkeersonderwijs stimuleren. Ook wordt er een praktijk examen afgenomen. Dit wordt in samenwerking met de leerlingen van het Don Bosco College georganiseerd. Het praktijkexamen wordt de maandag ervoor afgenomen.
Ook onze groep 7 doet dit jaar mee!

Donderdag 11 april theorie examen.
Donderdag 18 april praktijk examen
.
Datum fietscontrole volgt nog.

Kennis over verkeersregels en veel oefenen in de praktijk is daarvoor essentieel. Scholen zijn, samen met de ouders, verantwoordelijk voor het verkeersonderwijs en de verkeersopvoeding van kinderen. Het Veilig Verkeer Nederland Verkeersexamen kan hieraan een steentje bijdragen. Na het schriftelijk examen volgt het praktijkexamen op de fiets. Dit praktijkexamen wordt in gemeenten door het hele land georganiseerd.

Kinderen kunnen vanaf begin maart tot en met half juni 2013 oefenen voor het examen. Op de oefensite  staan drie examens uit voorgaande jaren. Fout gemaakte vragen kunnen na afloop opnieuw gemaakt worden.

Oproep aan ouders: leer je kind meer in het verkeer!
Kinderen leren verkeersregels en veilig gedrag voor een groot deel door de ervaring die zij opdoen als ze lopend of fietsend aan het verkeer deelnemen. Ouders kunnen een belangrijk aandeel leveren in deze praktische verkeerseducatie door op zo veel mogelijk momenten met hun kinderen het verkeer in te gaan, goed voorbeeldgedrag te vertonen en hun kinderen te coachen in hun verkeersgedrag.

Wil je oefenen voor je examen? Klik hier

Meer over het schriftelijk verkeersexamen
Meer over het praktisch verkeersexamen
Verkeersbegrippen
Verkeersafspraken

De Verkeersexamensite is weer online! Op deze website kunnen leerlingen oefenen voor het Verkeersexamen van 11 april. Er is dit jaar goed nieuws: de oefensite is in een gloednieuw jasje gestoken, wat een bezoek nog leuker maakt.

Er valt veel te beleven op de Verkeersexamensite. Voor kinderen, maar ook voor leerkrachten en ouders. Zij spelen immers de belangrijkste rol in het wegwijs maken van kinderen in het verkeer.

Daag je ouders uit
Op de website staan examens uit voorgaande jaren - het belangrijkste oefenmateriaal. Daarnaast kunnen kinderen hun ouders op de proef stellen in het spel Test & Kras. Wie weet er meer van verkeer? In vijf vragen wordt de kennis van de deelnemers getest. Die moeten correct én zo snel mogelijk beantwoord worden.

Is het spel gespeeld en de winaar bekend, dan kunnen de kinderen meedoen aan de kraswedstrijd. Op school hebben zij een kraslot met code gekregen, die ze op website kunnen invoeren. Ze zien direct of ze in de prijzen zijn gevallen en maken kans op een verkeersspel en op een Gazelle-fiets.

Gouden tip

Ook voor ouders houdt het na het spel niet op. Als ouder zorg je ervoor dat je kind zoveel mogelijk ervaring in het verkeer opdoet: daar ligt de sleutel voor veilige verkeersdeelname. VVN heeft een aantal oefentips opgesteld die daarbij helpen.