Home / Meer info / Hoofdluis

Hoofdluiscontrole

Geen enge ziekte, geen besmetting, geen paniek. Het is gewoon een vervelend probleem dat we onder controle moeten houden. Na iedere vakantie komt er een groep ouders alle kinderen en leerkrachten controleren op hoofdluis.

Indien men luis vindt worden de ouders van het kind op de hoogte gesteld. Het controleren en wijze van informeren van de ouders staat vastgelegd in een protocol. Dat ligt ter inzage op school.

Hoofdluis in "Kassa!" - Hieronder een samenvatting:
· Preventieve shampoo of lotion zijn geldverspilling. Maar na onderzoek van Wageningen Universiteit vier jaar geleden zijn er inmiddels veel ‘luizen-teams’ op scholen aangesteld. Zoals ook bij ons op school. Zij doorzoeken klassen en dat helpt, aangezien je er zo tijdig bij bent.

· Oorspronkelijk komen hoofdluizen van de voorlopers van de chimpansees en zijn al 5 miljoen jaar oud. Luizen lopen over, ze kunnen niet springen, vliegen of zwemmen. Ze hebben haakjes aan hun poten om zich te kunnen vasthouden aan haar. Ze zuigen bloed om aan voedsel te komen. Ze doen dat met een zuigbuisje waarmee ze de huid doorboren. Daar ko­men stoffen bij vrij die irritatie en jeuk veroorzaken. Luizen brengen geen ziektes over en kunnen verder geen kwaad behalve dan erge jeuk en irritatie

· Er zijn twee chemische stoffen op de markt tegen luizen. Een is Permitrine of Bioalletrine (soms in combinatie met Piperony, dat werkt louter als katalysator voor Bioalletrine) en zit bv. in de producten Loxarol en Para Spray. De meeste luizen zijn echter resistent tegen deze stof en dat is algemeen bekend. Niet gebruiken dus.

· De andere stof is Malathion, dat zit in Noury en Prioderm. Dat is wel effectief maar begin hier niet direct mee, want een klein aantal luizen is ook al tegen dit middel resistent.

· Het beste middel tegen luizen is in eerste instantie conditioner en kammen. Probeer twee weken lang iedere dag een willekeurige conditioner of crèmespoeling en dan eindeloos veel kammen. Dat is zeker in 95% van de gevallen succesvol, maar het is veel werk en niet alle kinderen vinden dat vele kammen prettig. Luizenbestrijding heeft alleen maar kans van slagen als kinderen willen meewerken.

· Een goede kam is van metaal en kost € 9,95 à € 12,42. De tandjes staan zo dat de neten (eitjes) er ook uit worden gehaald. Bij een plastic kam gaan de tanden op den duur altijd iets uit elkaar staan waardoor dat niet meer goed gebeurt.

· Je kan iedere willekeurige conditioner gebruiken van welk merk dan ook. Conditioner speciaal tegen luizen is duur en je kan net zo goed een gewone merkloze crèmespoeling gebruiken. Het gaat er om dat het haar zo glad mogelijk wordt gemaakt zodat de luizen er makkelijk kunnen worden uitgekamd

Voor meer informatie klikt u hier